Lista mea de bloguri

Lista mea de bloguri

marți, 18 noiembrie 2014

Zece moduri distractive & dovedite de a-i ajuta pe copii să se bucure de relaxare


Copiii ADORĂ relaxarea! Dar uneori poate să le ia câteva încercări bune până să simtă cu adevărat acel gust plăcut care să îi facă să-și dorească mai mult. Prezentăm mai jos câteva tehinici care vor ajuta copiii să aibă acel sentiment de wow, adică acela de relaxare și un pic de deconectare:

      1.      Testul Spaghetti                                    


Acest exercițiu îi învață pe copii ce este relaxarea. Ați văzut vreodată spaghete nepregătite? Sunt foarte rigide și inflexibile. Dar ce se întâmplă oare dacă le gătești? Ele devin moi și flexibile. Dacă le ridici, ele vor merge în orice direcție și își vor dori să se scurgă  în orice direcție. Or dvs. chiar asta vă doriți de la mâinile și picioarele dvs., să fie capabile să se lase atunci când vă relaxați.

Împărțiți copiii în grupe de doi, și un partener este va fi spaghetele preparate, în timp ce celălalt va fi bucătarul italian care verifică spaghetele în timpul gătitului. Bucătarul va ridica câte un braț sau picior o dată, verificând delicat dacă pasta este moale prin ridicare ușoară și apoi lăsarea membrului să cadă, pentru a vedea dacă spagheta e relaxată sau opune vreo rezistență.

Partnerul spaghetă trebuie doar să se prefacă că e adormit și să nu îl ajute pe bucătar atunci când acesta îi ridică brațul sau piciorul. Când relaxarea- spagheta este terminată (moale), ei pot schimba rolurile.

      2.      Al treilea ochi – Diamant yoga

Este cea mai bună tehnică a mea pentru a ajuta copiii să stea liniștiți! Puneți o piatră mică ( eu folosesc bucăți de sticlă, dar dvs. puteți folosi chiar și cristale) pe frunțile copiilor când sunt întinși pe jos cu ochii închiși.

Le spun copiilor că prin acest diamant special de yoga ei pot să vorbească animalelor și să înțeleagă limba lor, că ei pot vedea trecutul sau viitorul, că vor putea citi gânduri. Sau că diamantul yoga îi va putea ajuta să zboare...în funcție de tema orei.

Magia diamantului de yoga va funcționa doar atât timp cât stă pe fruntea lor, dacă diamantul cade de pe frunte, magia dispare. Acest lucru îi face pe copii să stea întinși și nemișcați și îi ajută să se concentreze pe relaxare.
 
      3.      Bolul tibetan medicinal

  Aceste boluri sunt niște instrumente magice de relaxare și de vindecare! Copiii le iubesc și le așteaptă cu nerăbdare chiar și cei de doi ani vor aștepta în liniște să îi viziteze bolul magic.
Pentru a folosi bolul, puneți-l pe inima sau burtica copilului și atingeți ușor marginea bolului cu bagheta de lemn a lui. Wow! Ei pot să îl simtă în tot corpul lor!

   
     4.      Respirația ascendentă (care urcă)

Deoarece copiii depind unii de alții în această postură de relaxare, ei tind să stea liniștiți mai mult timp în ea. În acest exercițiu, ne întindem cu capul pe burtica prietenului dde lângă noi. Respirăm profund și simțim cum ridicăm și coborâm capul prietenului nostru cu burtica atunci când respirăm, simțind că același lucru se întâmplă cu capul nostru pe burtica celuilalt. Închidem ochii și ascultăm și simțim respirația mișcându-se precum valurile, ajutdân-ne să intrăm din ce în ce mai adânc în respirație.

      5.      Masajul

Reflexologia și alte forme de masaj pot fi chiar mai relaxante decât relaxarea! Nu aveți nevoie să fiți un profesionist- urmați-vă doar inima și mâinile și bucurați-vă de această mică plăcere. Dacă vă masați copiii prea ușor aceasta îi va gâdila, deci fiți puțin mai fermi în atingerea asta. Pentru mai multă distracție folosiți creme de mâini și picior care miros foarte bine pentru copii, precum căpsuși sau banane.
  
       6.      Clătita

Îndrumați copiii să se întindă pe saltea pe o parte și închideți-o către cealaltă parte. 
Cereți-le să se ruleze în interiorul ei păstrându-și ambele brațe pe lângă corp. Cereți-le să își închidă ochii și să se odihnească. Avantajele acestei tehnici sunt evidente,  nu-i așa?
     
      7.      Număratul

Dacă copiii sunt zvăpăiați la sfârșitul exercițiilor înșirate mai sus, folosiți numărătoarea pentru a-i ajuta să stea locului pentru câteva respirații în plus. Ei pot să numere fiecare în liniște până la 10-20 de respirații fiecare pentru el însuși, înainte de a se ridica sau puteți să le numărați cu voce tare pentru toți. Eu spun adesea „Voi număra de la 10 la 1. Doar când ajung la 1 vă puteți întinde ușor și să vă ridicați” Numărați foarte rar.

      8.      Apa liniștită
Stăm întinși cu toții pe sol, nemișcați. Dacă cineva se mișcă, ei trebuie să iasă din spațiul special. În acest joc invităm la nemișcare mai degrabă decât prin îndemnul “nu mișca”, ceea ce îl face mai distractiv și mai afectuos.


        9.      Limonada
Chiar înainte de a vă întinde la relaxare, puteți pregăti și bea o limonadă, în acest fel: așează-te îmbrățișându-ți genunchii la piept și mișcându-vă partea de jos a corpului. Acum stoarceți lămâia foarte tare prin afișarea,/imitarea unei fețe foarte acre.
Strânge-ți corpul pentru a face cea mai mică lămâie posibilă și lasă lămâia să iasă prin mâini și picioare afară spre extremități și rostogolește-te ca să te întinzi pe spate. Acest exercițiu arată corpului diferența dintre tensiune și relaxare, iată de ce o folosim pentru a intra într-o relaxare mai profundă.
      
      10.  Pătura yoga

Pentru cei mai mulți copii, a fi acoperit înseamnă un ajutor real pentru relaxare. Acest surplus de greutate pe corp (pătura) îi ajută cu adevărat să se oprească din zbenguială. Cele mai multe studiouri de yoga au pături dar puteți alege să vă întindeți și sub salteaua de yoga în caz de urgență.

Aveți alte idei din orele dvs. sau de acasă pentru a-i relaxa pe copiii dvs.? Nu ezitați să le împărtășiți cu alții și noi ne-am bucura să le auzim.

Autor Gopala Amir-Yaffe, instructor yoga copii și fondator Rainbow Yoga Kids
http://www.rainbowkidsyoga.net/
Traducere din http://www.doyouyoga.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu